Igår morse började det klia i fingrarna och det eviga chokladsuget satte in. Hittade ett kakrecept som inspirerade mig, sedan är resten improvisation.
 
Dessa söta små skapelser påminner verkligen om en "vanlig" småkaka. Men det fina är att de är nyttiga, fria från gluten, vitt socker, margarin och konstiga tillsatser. De är veganska och du behöver ingen ugn. Det går på ett kick :)
 

Små kikärts-cookies
ca 15 små kakor med chokladtäcke
 
kakdeg:
 
1 burk kikärtor (400 g) skölja och avrunna i en sil
4 msk kokosmjöl
2 tsk mandelsmör (raw)
1-2 tsk jordnötssmör (ekologiskt, innehåller jordnötter och havssalt)
5 tsk kokospalmsocker
1,5 tsk vanilj
1 tsk honung
1,5 msk lucuma (kan uteslutas) ger en kola-aktig smak
lite vatten för konsistensen om det behövs
 
3/4 dl russin
1dl hackad mandel
 
Chokladtäcke:
2 rågade tsk carobpulver
1 rågad tsk cacao (raw)
1-2 msk kallpressad cocosolja
 
 
 
 
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna till kakdegen i en liten matberedare eller mixa med handmixer.
När god smak och konsistens är uppnådd lägger du i russinen och de hackade mandlarna. Blanda väl med en sked.
Forma sedan till små kakor av önskad storlek och lägg på ett fat eller skärbräda. klart!
 
Nu smälter du kokosoljan i ett vattenbad.
När oljan är flytande blandar du i carob och cacao. Vill du göra chokladen sötare lägger du i valfri sötning nu.
rör runt ordentligt till en jämn flytande blandning.
 
Ta en liten sked och bre sedan önskad mängd choklad över varje kaka, så att var och en får ett litet täcke.
Kokosoljan stelnar snabbt. Förvara gärna kakorna i frysen är bäst efter ca 1 timme, då de fått en något fastare konsistens. Gå annars utmärkt att njuta av precis som de är, direkt efter bakning.
 
Baka, smaka och njut! <3
baka utan ugn, choklad, dessertrecept, egna recept, glutenfri, kakor, köpenhamn, sött, vegan,

1 kommentarer

Henrik

19 Mar 2014 19:22

Supersmarriga!

Kommentera

Publiceras ej